GÖZ TEMBELLİĞİ (AMBLİYOPİ)
Göz Tembelliği (Ambliyopi) Nedir?
Ambliyopi ya da halk arasında bilinen ismiyle göz tembelliği, göz ve göz sinirinde yapısal olarak herhangi bir bozukluk olmamasına rağmen, bir gözün diğer göze nazaran ya da her iki gözün normal göze göre daha düşük görme yeteneğinin olması durumudur. Ambliyopi çocuklarda tek taraflı görme kaybının en sık görülen nedenidir.
Göz Tembelliğinin Nedenleri
- Bir gözde diğer göze oranla daha yüksek bir kırma kusurunun olması
- Her iki gözde yüksek kırma kusurunun olması
- Şaşılık
- Katarakt
- Korneada leke
- Göz kapağında göz bebeğini kapayan düşüklük
Göz Tembelliği Belirtileri
- Bir gözünü kapalı tutma
- Sık sık göz kırpma
- Gözlerini kısma ya da ovalama
- Oyun oynarken topu tutma, ayakkabı bağlama veya düğme ilikleme gibi
- El-göz koordinasyonu gerektiren işlerde zorlanma
- Okurken veya televizyon seyrederken başını sürekli bir yöne çevirme
- Okurken veya yazarken çok yakından bakma, satır kaydırma veya sürekli
- Parmakla takip etme
- Yakın işleri sevmeme
- Kısa sürede dikkat dağılması veya dalgınlaşma
- Okulda tahtayı netleştirebilmek ve yazılara odaklanabilmek için sürekli
- Kendini zorlama sonucu oluşabilecek sık baş ağrısı
GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİSİ
Göz tembelliğinin tedavisinde ameliyat ile tedavinin yeri yoktur. Göz tembelliği tedavisinde ilk 10 yaş daha avantajlıdır ve görme artışı daha kolay sağlanır. Göz tembelliğinde kullanılan başlıca tedavi yöntemleri şöyledir;
Kapama Tekniği
Kapama tedavisinde amaç, iyi gören gözün kapatılarak zayıf gözün çalıştırılmasıdır. Hastanın yaşına ve göz tembelliğin düzeyine göre kapama süresi değişir. Yaş ne kadar küçük ise kapama süresi o kadar az olacaktır ve tedavi süresi kısalacaktır.
Ortoptik tedavi
Ortoptik tedavi hastanede uygulanan tedaviler olup, bir anlamda göze uygulanan fizik tedavileridir. Ortoptik tedavide kapama tedavisine ek olarak gözü çalıştırıcı uygulamalar yapılır. Seans süresi ortalama 40 dakikadır.
Bilgisayar Programları
Bu tedavi 5 yaşın üzerindeki çocuklara uygulanabilir. Kapama tedavisine yardımcı olacak şekilde tasarlanmış ve çeşitli oyunlardan oluşan interaktif programlardır. Amaç tembel gözün görme kapasitesini artırmaktır. Evde uygulanır ve hasta aylık görme kontrolüne çağrılır. 150 seanstan oluşan ve 5 ay kadar süren bu program evde uygulanır.
CAM Tedavisi
CAM tedavisinde özel bir cihaz kullanılır. Tedavi hastanede uygulanır, her seans ortalama 30 dakika sürer ve toplam 10 seans uygulanır.
Görsel Terapi Uygulamaları
Gözün derinlik hissi kazanması için yapılan egzersizlerden oluşan bir tedavi yöntemidir. Özel olarak hazırlanmış aletler ve görüntü teknikleri ile yapılan çalışmalardan oluşur. Bu tekniklerle örneğin tembel göze üç boyutlu görme ve derinlik hissi kazandırılabilir, gözünün performansı arttırılabilir.
Neurovision™ Tedavisi
Neurovision™ tedavisi 10-55 yaş arasında ve göz yapısı uygun olan kişilere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde, göz tembelliği tedavisi bilgisayar sistemine yüklenen bir program ile doktor kontrolünde yapılır. Bilgisayar teknolojisi kullanılarak uygulanan bu tedavide, beyine görme yeniden öğretilmekte ve bu yöntemle görme yeteneğinde artış sağlanması hedeflenmektedir.
Bizimle İletişime Geçin
Bana soru sorabilir, randevu talebinde bulunabilir, istek ve önerilerinizi iletebilirsiniz…