Şaşılık Nedir?
Saşılık her iki gözün birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesi durumudur.Her bir göz çevresinde göz hareketlerinden sorumlu 6 şar adet kas bulunur. Bunların birinde veya birkaçında kuvvet azlığı veya fazlalığı olması şaşılığa neden olur. Bir göz düz bakarken diğeri içe, dışa, yukarı veya aşağı kayabilir. Bu durum şaşılık olarak adlandırılır. Gözlerdeki kayma şaşılığın sebebine göre sürekli ya da geçici süreli oluşabilir.
Şaşılık Nedenleri Nelerdir?
- Kalıtsal faktörler (Ailede şaşılık varlığı)
- Doğumsal beyin hasarı
- Santral sinir sistemi hastalıkları
- Göz içi tümörler
- Görme bozukluğu yapan diğer göz hastalıkları (katarakt, iltihap vb.)
- Düzeltilmemiş kırma kusurları
- Sistematik hastalıklar
- Göz kaslarının birinde veya birkaçında sonradan gelişen felç
Şaşılıkta Erken Tanı Önemli Mi?
Şaşılık tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. İlk göz muayenesi için geç kalındığında çocukların gözlerinde estetik problemlerinin yanı sıra ömür boyu sürecek görme azlığı yani göz tembelliği oluşabilmektedir. Şaşılıkta erken tanı ve tedavi ile göz tembelliği önlenebilir, Bu nedenle şaşılık şüphesi olan her çocuğun belirli bir yaşa gelmesi beklenmeden göz hekimine götürülmesi gerekir.
Şaşılık Tedavisi
Şaşılık bir çok nedenden kaynaklandığı için tedavide farklılıklar gösterir.
Şaşılıkta botoksun etki mekanizması nedir, şaşılığı nasıl düzeltiyor?
Botoks kasları harekete geçiren sinir uçlarına etki ederek kası felç eder. Etkisi 6 ay sürmektedir. Geçici bir felç yapmasına rağmen bu süre içinde kaslarda yapısal değişiklikler meydana gelir, böylece kaymayı azaltır.
Botoks tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Çocuklarda anestezi doktorun uyguladığı sedoaneljezi eşliğinde yapılmaktadır. Bu ameliyatlarda hastalara uygulanan genel anesteziden daha az riskli bir yöntemdir. Genel anestezi alması riskli olan çocuklara sedoaneljezi altında botoks tedavisi uygulayabiliyoruz. Erişkinlerde ise işlem gözler anestezik damlayla uyuşturulduktan sonra uygulanır. Uygulama yaklaşık 5 dakika sürmektedir. Dokulara ve damarlara zarar vermeyen özel bir iğne ile botoks kasın oldugu bölgeye verilir. Hasta uygulamadan sona hemen evine gidebilir ve normal hayatına devam edebilir. İşlem gözde uygulanan bölgede herhangi bir iz bırakmaz. Botoks enjeksiyonlarının tekrarlanabilmesi ve hastanın cerrahi tedavi şansını etkilememesi en önemli avantajlarındandır.
Şaşılık Hastalarında Botoks Hangi Durumlarda Uygulanıyor?
Göz dışı kasların felcine bağlı olarak ani gelişen şaşılıklarda cerrahi tedavi için 6-8 ay kadar beklemek gerekir. Çünkü bu tip şaşılıkların kendiliğinden düzelme ihtimali vardır, ancak bu hastalarda genellikle çift görme de şaşılığa eder ve bu durum hasta için katlanılması zor bir durumdur. Bu hastalarda bu bekleme döneminde en uygun tedavi çift görmenin ortadan kaldırdığı için botoks uygulamasıdır.
Doğuştan şaşılıkta, ilk bir yaş içinde ameliyat olunmazsa hiçbir zaman üç boyutlu görme öğrenilemez. Anestezi alamayacak çocuklara bu nedenle alternatif yöntem olarak botoks uygulanır.
Botoks ayrıca saşılık ameliyatı sonrasında tam düzelme sağlanamamış hastalarda da uygulanabilmektedir.
Botoksun şaşılık ameliyatlarında destekleyici veya amelyatın başarısını artırıcı etkisi de bulunmaktadır.
Doğumsal beyin hasarı olan çocuklarda şaşılık daha sık görülmektedir. Bu çocuklarda şaşılık ameliyat ile tam düzelme sağlamak daha zordur. Bu nedenle bu çocuklarda anestezi riski olmayan ve daha az riskli olan botoks alternatif bir yöntem olarak uygulanmaktadır.