GLOKOM (GÖZ TANSİYONU)
Glokom Nedir?
Glokom, göz içindeki basıncının yüksek olması sonucu görme sinirinin zarar görmesi nedeniyle ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Glokom halk arasında “Göz Tansiyonu” ya da “Karasu Hastalığı” olarak da bilinir. Glokomda kişinin görme alanında giderek daralma meydana gelir. Hastalık sinsi seyirli olup genellikle en son aşamasında fark edilir. Geç tanı konulması durumunda görme sinirinde meydana gelen hasarın onarımı mümkün olmamaktadır.
Göz içi basıncı normalden yüksek olan kişilerde mutlaka glokom gelişmez, ancak bu kişilerde glokom gelişme riski daha yüksektir. Glokom daha çok 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülür.
Ailesinde glokom olanlarda glokom gelişme ihtimali daha yüksektir. Yine şeker hastalığı ve hipotiroidizmi olan kişilerde glokom gelişme riski daha fazladır. Göz yaralanmaları, retina dekolmanı, göz içi tümörler, miyopi hastalığı, kronik üveit ya da iritis gibi göz iltihapları, damla, ağızdan veya cilt pomadı şeklinde uzun süreli kortizon içeren ilaç kullanımı, geçirilmiş göz ameliyatları da glokom gelişimini tetikleyen faktörlerdir.
Glokomun Nedenleri
Göz içinde üretilen ve gözün beslenmesi için gerekli olan göz içi sıvısının boşalamaması sonucu göz içi basıncında yükselme görülür. Yükselen göz içi basıncı göz siniri üzerine bası uygulayarak sinir hücrelerinde hasara yol açar. Bu hasar sorucu görmede bozukluk meydana gelir.
Glokom Belirtileri
- Özellikle sabahları daha belirgin olan baş ağrısı
- Ara sıra bulanık görme
- Geceleri cisimlerin etrafında ışıklı halkalar görülmesi
- Televizyon izlerken göz etrafında hissedilen ağrı
GLOKOM TEDAVİSİ
İlaç Tedavisi
Göz içi basıncını düşürmenin yolu, göz içi sıvının üretimini azaltmak ya da bu sıvının göz içinden dışarı çıkışını arttırmaktır. Bu iş için kullanılan bir takım ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar her gün ve hayat boyu kullanılan ilaçlardır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi işe yaramayabilir. Eğer ilaç tedavisine rağmen göz içi basınç düşmüyor ve görme alanı daralıyorsa, uygulanacak tedavi yöntemi ameliyattır.
Glokom Ameliyatı
Glokom ameliyatında sklera adı verilen gözün beyaz kısmında bir delik açılır. Bu delik dışarıdan fark edilemeyecek kadar küçük bir deliktir. Bu delik sayesinde gözün içerisinde bulunan fazla sıvı tahliye edilir. Ameliyat sonrası genellikle göz tansiyonu düşer ve glokom hastalığı ortadan kalkar. Ancak bu yöntemi her hastaya uygulamak mümkün olmamaktadır.
Lazer Tedavisi
Göz tansiyonu tedavisinde lazer ışını da kullanılmaktadır. Lazer ile göz içinde üretilen sıvının dışa çıkışını kolaylaştırmak için süzgeç benzeri kanallar açılır. Ayrıca lazer ile göz sıvısını üreten hücreler tahrip edilerek, bu hücrelerin göz suyu üretimi engellenir.
Bizimle İletişime Geçin
Bana soru sorabilir, randevu talebinde bulunabilir, istek ve önerilerinizi iletebilirsiniz…