KERATOKONUS
Keratokonus Nedir?
Gözümüzün en ön kısmında bulunan tabakaya kornea adı verilir. Saydam bir tabaka olan kornea, gözün kırma derecesini belirleyen ve cisimleri net bir şekilde görebilmemizi sağlar. Kornea tabakası normalde belirli bir dışbükey özelliğe sahiptir. Keratokonus korneanın dışa doğru olan bu şişkinlik miktarının artması yani dışa doğru sivrilmesi halidir. Korneanın dışbükeyliğindeki bu artı, hastalarda astigmata neden olur.
Keratokonuslu hastalarda ışığa duyarlılığın artması, çift görme, göz kamaşması, ışıklı cisimlerin etrafında halkalar görme, özellikle araba kullanırken olmayan görüntüler yani hayalet görüntüler görme, gözde yanma, batma ve kızarıklık gibi şikayetler görülür.
Keratokonus Nedenleri
Keratokonus hastalığının nedeni tam olarak bilinememektedir. Hastalığın gelişiminde genetik nedenler ve travmaların önemli rolü olduğu düşünülür. Genetik yatkınlığı olan kişilerde gözün sık ve sert bir şekilde ovalanması ve uygun olmayan kontakt lens kullanımı olayın gelişimini hızlandırabilir.
Keratokonus Belirtileri
- Göz kaşıntısı
- Gözde rahatsızlık hissi
- Sürekli ilerleyen miyopi ve astigmat
- Gözlük kullanımına rağmen net görememek
- Işığa karşı hassasiyet
- Göz kamaşması
KeratokonusTedavisi
Keratokonus tanısı gözün topografik incelemesi ile konur. Keratokonıs tanısı konulduktan sonra, hastalığın ilerlemesini durdurmak için hastalığın evresine göre Crosslink ve Intacs (Korneal Halka) tedavi yöntemleri uygulanır.
Crosslink Tedavisi
Bu tedavinin amacı korneada bulunan kollajen lifler arasındaki bağları güçlendirilmektedir. Bu riboflavin adı verilen madde kullanılarak korneadaki kollajen lifler arasındaki bağlar arttırılır ve koornea daha güçlü hale getirilir. Korneaya bir uzun bir süre riboflavin damlatıldıktan sonra takiben kornea üzerine ultraviole-A uygulanarak çapraz bağlantıların oluşması sağlanır. Bu tedavi yönteminin amacı keratokonus hastalığının ilerlemesini durdurmaktır.
Intacs
INTACS yani korneal halkalar ise keratokonus tedavisinde kullanılan bir diğer tedavi yöntemidir. İki adet yarım daire şeklindeki küçük halka kornea içine lazer yöntemi ile tünel açılarak yerleştirilir. İşlem çok kısa sürede tamamlanır.
Korneaya yerleştirilen bu halkalar dışarıdan bakıldığında fark edilmez ve kontakt lenste olduğu gibi hasta tarafından hissedilmez. İstenildiğinde kolayca çıkarılabilen bu halkalar, görmeye de engel teşkil etmez. Bu tedavinin amacı, korneanın merkezi bölümünün normal anatomik yapısına dönmesini sağlamaktır.
İLETİŞİM
Bana soru sorabilir, randevu talebinde bulunabilir, istek ve önerilerinizi iletebilirsiniz…