ŞAŞILIK
Şaşılık Nedir?
İki gözün birbiriyle olan paralelliğinin bozulması durumuna şaşılık ya da göz kayması adı verilir. Her bir göz küresinin dışında, uçları göz küresine yapışmış ve gözün hareketlerini kontrol eden 6 tane kas bulunur. Bu kaslardan birinde ya da birkaçında kuvvet azlığı veya fazlalığı olması şaşılığa yol açar. Bu durumda göz küreleri birbiri ile uyumlu olarak hareket edemez, bir göz düz bakarken diğer göz içe, dışa, yukarı ya da aşağı doğru bakar. Şaşılık bir gözde olabileceği gibi her iki gözde birden de olabilir. Gözlerdeki kayma sürekli ya da geçici olabilir. Şaşılık birden çok nedene bağlı olabilir. Şaşılığın erken fark edilmesi çok önemlidir. Çünkü geç kalındığında çocuklarda ömür boyu sürecek görme azlığı meydana gelebilir. Bu yüzden doğumdan hemen sonra ve çocukluk döneminde, çocuğun herhangi bir şikayet olmasa bile düzenli aralıklarla bu konuda uzman bir göz doktoruna göz muayenesi olması gerekir.
Şaşılığın Nedenleri
Şaşılık birden çok nedene bağlı olabilir. Hamilelik dönemindeki ve doğum sırasındaki sıkıntılar, çocuğun gelişimindeki bozukluklar ya da geçirdiği hastalıklar şaşılığa neden olabilir. Anne babanın gözünde kayma varsa çocuklarda şaşılığın görülme ihtimali daha yüksektir, yani şaşılık için genetik yatkınlık da söz konusudur.
İki yaşından sonra görülen şaşılıklarda ise genellikle şaşılığın nedeni göz bozukluklarıdır. Eğer şaşılığa yatkınlık varsa düşme, çarpma, kazalar ya da ateşli bir hastalık sonrası da şaşılık ortaya çıkabilir.
Trafik kazaları, kafaya gelen darbeler, ateşli hastalıklar, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi durumlarda göz kaslarına gelen sinirlerde felç durumu oluşabilir. Bu durum şaşılığa neden olur.
Şaşılık Belirtileri
- Gözlerin birbiri ile olan paralelliğinin kaybolması
- Göz kayması
- Göz sulanması
- Göz çevresinde
- Baş ağrısı
- Çift görme
- Üç boyutlu görüntünün kaybolması
- Bulanık görme
- Baş ya da yüzün bir tarafa dönük durması
Şaşılık Tedavisi
Şaşılık tedavisi altta yatan nedene göre değişir.
Gözlükle Tedavi
Bazı şaşılıkların nedeni kırma kusurudur. Bu tür şaşılıklarda gözlük kullanılarak bu kusur giderilirse şaşılık da düzelir. Bu tip şaşılıkların tedavisinde gözlük yeterli olmaktadır.
Kapama Tedavisi
Bu tedavi yöntemi hastanın hastanın şaşılığı göz tembelliğine bağlıysa uygulanır.
Ortoptik Tedavi
Ortoptik tedavi göz kaslarına uygulanan bir tür fizik tedavi yöntemidir. Bazı kasları kuvvetlendirmek için uygulanır.
Şaşılık Ameliyatı
Gözlük ve diğer tedavi yöntemleriyle düzelmeyen şaşılıklarda ise ameliyat uygulanır. Şaşılık ameliyatı genellikle genel anestezi altında uygulanır.
Botoks Tedavisi(Göz Botoksu)
Bazı şaşılık türlerinde Botulinum Toksin (Botoks) tedavisi de uygulanabilir. Botoks tedavisi daha çok felce bağlı oluşan şaşılıklarda, ameliyat olmuş ancak düzelmemiş şaşılıklarda, guatr hastalığına bağlı gözünde kayma olmuş hastalarda kullanılır. Felce bağlı gelişen şaşılıklarda genel eğilim 6–8 ay beklemektir. Bu hastalarda çift görme de vardır ve hasta için oldukça sıkıntılı bir durumdur. Bu bekleme döneminde çift görmenin azalması amacıyla da botoks tedavisi uygulanabilir.
İLETİŞİM
Bana soru sorabilir, randevu talebinde bulunabilir, istek ve önerilerinizi iletebilirsiniz…