ÜVEİT
Üveit Nedir?
Göz küresi bir topa benzer ve bu topun içinde jel kıvamında bir madde bulunur. Üç tabakadan oluşan göz küresinin en dışında sklera adı verilen gözün beyaz kısmı, en içte retina adı verilen ve görmemizi sağlayan kısım ve ortada ise uvea tabakası bulunur. Uvea tabakasının iltihabına üveit denir. Uvea tabakasında gözü besleyen damarlar bulunmaktadır. Bu yüzden buranın iltihabı gözün tüm dokularını olumsuz yönde etkilemektedir. Işığa karşı hassasiyet, göz ağrısı, gözde kızarıklık ve görmenin azalması üveitin en önemli belirtilerdir.
Üveit Nedenleri
Çoğu hastada altta yatan neden bulunamamaktadır. Üveitin nedenleri arasında; artrit ve Behçet Hastalığı gibi romatizmal rahatsızlıklar, enfeksiyonlar (bakteri, virüs, parazit ya da mantarlar), göz travması, bağışıklık sistemi hastalıkları ve ülseratif kolit bulunmaktadır.
Üveit Belirtileri
Işığa karşı hassasiyet, göz ağrısı, gözde kızarıklık ve görmenin azalması üveitin en önemli belirtilerdir.
Üveit Tedavisi
Üveit tedavisinde steroid içeren ve göz bebeğini büyüten damla şeklinde ilaçlar sıklıkla kullanılmaktadır. Üvea tabakasında daha derinde bulunan enflamasyonlarda ise sistemik yolla da (ağız ya da damar yoluyla) ilaçların kullanılması gerekebilir. Üveit tedavisi sırasında kullanılan ilaçlara bağlı olarak glokom, katarakt ve yeni damar oluşumları gibi çeşitli yan etkiler ortaya çıkabilir.
İLETİŞİM
Bana soru sorabilir, randevu talebinde bulunabilir, istek ve önerilerinizi iletebilirsiniz…