GÖZ TEMBELLİĞİ (AMBLİYOPİ)

GÖZ TEMBELLİĞİ (AMBLİYOPİ) NEDİR?

Ambliyopi ya da halk arasında bilinen ismiyle göz tembelliği, göz ve görsel sistemde yapısal olarak herhangi bir bozukluk olmamasına rağmen, bir gözün diğer göze nazaran ya da her iki gözün normal göze göre daha düşük görmesinin olması durumudur.Ambliyopi çocuklarda tek taraflı görme kaybının en sık görülen nedenidir.

GÖZ TEMBELLİĞİNİN NEDENLERİ

  • Bir gözde diğer göze oranla daha yüksek bir kırma kusurunun olması
  • Her iki gözde yüksek kırma kusurunun olması
  • Şaşılık
  • Katarakt
  • Korneada bulanıklığa yol açan hastalıklar
  • Göz kapağında düşüklük

Göz Tembelliğinin Tedavi Nasıldır? 

Göz tembelliğinin tedavisinde ameliyatın yeri yoktur.Göz tembelliği tedavisi erken tanı koyulup (4-5) tedaviye başlanırsa daha başarılıdır ve görme artışı daha iyi sağlanır. Göz tembelliğinde kullanılan başlıca tedavi yöntemleri şöyledir;

Kapama Tedavisi

Kapama tedavisinde amaç, iyi gören gözün kapatılarak zayıf gözün çalıştırılmasıdır.Hastanın yaşına ve göz tembelliğin düzeyine göre kapama süresi değişir. Yaş ne kadar küçük ise kapama süresi o kadar az olacaktır ve tedavi süresi kısalacaktır.

Ortoptik tedavi

Ortoptik tedavi hastanede uygulanan tedaviler olup, bir anlamda göze uygulanan fizik tedavilerdir. Ortoptik tedavide kapama tedavisine ek olarak gözü çalıştırıcı uygulamalar yapılır.

Bilgisayar Programları

Bu tedavi 5 yaşın üzerindeki çocuklara uygulanabilir.Kapama tedavisine yardımcı olacak şekilde tasarlanmış ve çeşitli oyunlardan oluşan interaktif programlardır.Amaç tembel gözün görme kapasitesini arttırmaktır.Evdeuygulanır ve hasta aylık görme kontrolüne çağrılır. 150 seanstan oluşan ve 5 ay kadar süren bu program evde uygulanır.

Bizimle İletişime Geçin

Bana soru sorabilir, randevu talebinde bulunabilir, istek ve önerilerinizi iletebilirsiniz…